De la Z la Alpha: Peste 85% dintre adolescenți au această problemă comună a pielii, care este marcată de pori înfundați (puncte albe, puncte negre), coșuri dureroase și, uneori, dure și adânci, pe față, gât, umeri, piept, spate și partea superioară a brațelor. Dacă mama sau tatăl tău au avut acnee în adolescență, sunt șanse mari să o faci și tu.
Care sunt cauzele acneei?
În primul rând, e important să înțelegi că acneea nu este rezultatul neglijenței personale. Cauzele pot fi multiple, inclusiv schimbările hormonale, stresul sau factorii genetici. O perspectivă clară asupra ei poate reduce stigmatizarea și sentimentul de vinovăție. Generația Z este cea care a dat naștere mișcării Acne positivity și credem că ea trebuie susținută.
Poate dura ani și poate necesita mai multe drumuri la dermatolog pentru a descoperi cum să scapi de acnee într-un mod care funcționează pentru pielea ta. Și, indiferent cât de mult investești și te dedici în rutina ta de îngrijire a pielii, așteaptă-te să te lupți din când în când cu apariția unor coșuri (dă vina pe hormoni). Fiecare om are un anumit tip de piele, stil de viață și istorie genetică unice, ceea ce face dificilă identificarea sfaturilor generale pentru acnee, ca să nu mai vorbim de un singur sfat universal.
Rețeta care NU funcționează
Deși ai putea fi tentat să încerci simultan mai multe remedii, care să te ajute să scapi de acnee într-o săptămână (sau mai rapid), nu e cea mai bună idee, pentru că îți poate irita pielea mai tare. Recomandarea specialiștilor este să introduci pe rând produse noi în rutina de îngrijire a pielii. Pentru anumite produse, de exemplu pentru demachiante si produse de curățare, vei putea să îți dai seama destul de repede dacă pielea le tolerează bine și funcționează, dar pentru majoritatea celorlalte produse, ai nevoie de cel puțin câteva săptămâni de utilizare, până la o lună, pentru a vedea dacă au un rezultat pe pielea ta.
De ce e important să consulți un specialist
Este indicat să cauți ajutor de la un dermatolog pentru a stabili un plan de tratament potrivit. Acneea este de mai multe tipuri, iar în cazul unora dintre ele (cum este cea nodulo-chistică), poate fi nevoie de folosirea unor medicamente eliberate de doctor. El te poate poate ghida în alegerea produselor potrivite și a regimului de îngrijire a pielii.
Trucuri simple care te pot ajuta să înfrunți provocările acneei
Crearea unei rutine zilnice de îngrijire a pielii poate contribui semnificativ la gestionarea acneei.
Iată câteva sfaturi importante care te pot ajuta
- Spălarea regulată a feței cu produse potrivite și utilizarea de tratamente specifice pot ajuta la menținerea unei pielii sănătoase. Nu uita de SPF, esențial pentru orice rutină de îngrijire!
- Evită să îți încarci pielea cu produse grele de machiaj.
- Spală instrumentele de aplicare a machiajului după fiecare utilizare. Burețeii de fond de ten pot fi adevărate surse de bacterii.
- Schimbă des fața de pernă și alege fețe din materiale cu tehnologii antibacteriene.
- Evită să îți storci coșurile, obicei care poate duce la răspândirea bacteriilor și la inflamarea altor zone ale pielii. Alege să aplici un patch pe bază de acid salicilic cu rol în vindecarea coșului.
- Stresul poate agrava acneea, conform multor studii, așa că încearcă să adopți tehnici de gestionare a stresului, fă exercițiu fizic regulat și petrece mai mult timp în natură. Spală-ți tenul după ce ai fost la sală și după ce ai transpirat și nu lăsa ca bacteriile să stea pe față timp îndelungat.
- Adoptă un stil de viață sănătos, cu o hidratare adecvată, somn suficient și o dietă cu multe legume și fructe. Consumul de carbohidrați, zahăr și chiar lactate poate avea efect asupra acneei.
- Schimbă des prosopul de față și nu freca pielea atunci când te usuci.
- Gestionarea stimei de sine e importantă. Fiecare persoană care se confruntă cu acnee ar trebui să conștientizeze că valoarea ei nu este determinată de aspectul pielii. Înțelegerea și acceptarea propriei frumuseți în ciuda provocărilor cu acneea pot contribui semnificativ la stima de sine. Dacă simți nevoia să discuți cu un psiholog despre cum să gestionezi această situație, fă-o.
- Implicarea în comunitate poate avea un efect benefic. Împărtășirea experiențelor cu alți tineri care se confruntă cu aceeași problemă poate crea o rețea de sprijin. Comunitatea poate oferi sfaturi, înțelegere și încurajare reciprocă.
Înfruntarea provocărilor acneei implică o abordare cuprinzătoare care combină atât aspectele fizice, cum ar fi îngrijirea pielii, cât și cele emoționale, precum gestionarea stimei de sine. Este important să abordezi această situație cu răbdare și să cauți sprijin atunci când ai nevoie.
One thought on “De la Z la Alpha: Cum să înfrunți provocările acneei”